Kiezen tussen Basgitaar of Contrabas is niet eenvoudig, ze hebben dezelfde functie maar de klank, de muziekstijlen en zelfs timing is verschillend.

Eigen wil je eerst weten waarom je bas wil spelen. Is dat om midden in de muziek te zitten, de stuwen te sturen in de achtergrond. Het moet ook wat bij je karakter passen.

Basgitaar is wat puntiger en de 16 de komen er vlotter uit, vlot voor rock, soul en funk spelers uiteraard andere stijlen ook.

Contrabas is iets trager in de klank ontwikkeling, vanwege de houding, en door hoe je rechterhand de snaren grijpt vloeien de triolen er natuurlijker uit.

Dat is ook een reden waarom redelijk wat jazz en latin basspelers een voorkeur hebben voor contrabas. Sommige leren beiden, dat kan ook, hoewel veel volwassenen hebben de tijd maar voor 1 instrument te oefenen.

Contrabas is geen rechtopstaande basgitaar, als je wel zo denkt gaat het zuiver spelen in positie niet goed worden geleerd. Het is niet zo moeilijk het 3 vinger systeem te leren,

wijsvinger is 1, middel vinger is 2 en ringvinger en pink samen is 3.

Sommige willen dan ook wel een fretless basgitaar want dat geeft toch ook een mooie zangerige toon, ja zeker, en dat gaat vlot met drie vinger techniek tot wat hoger op de hals en vanaf daar vier vinger techniek.

Sommigen willen ook puur akoestisch wat kunnen spelen, dan is de contrabas ideaal, akoestische basgitaar ook.

 

Kom eens op proefles